Teknokumbara

Hiç yorum yok
Teknokumbara siparişim geldi,  fotoğraflarını paylaşmak istiyorum. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Firewall Nedir ? Çalışma Mantığı Nasıldır ?

Hiç yorum yok
Güvenlik duvarı netwokün  içinden veya dışından gelen yetkisiz erişimleri engelleyen, süzülen ve izin denetimisağlayan yazılımlar veya donanımlardır. Güvenlik duvarları   yazılımsal, donanımsal veya her ikisinin de bir arada oldugu gruplara ayırabiliriz. Aslına bakarsanız donanımsal olanların üstünde de bir çeşit gömülü yazılım (firmware), BIOS vs ismi altında yazılımlar çalışmaktadır. Güvenlik duvarı deyince sadece bizi dışarıdan gelen saldırılara karşı koruyan bir şey düşünmemek gerekir. Gelişmiş Güvenlik Duvarları  bunların dışında NAT (Ağ Adres Çevrimi), Routing , VPN (Virtual Private Networking – Sanal Özel Ağ) gibi teknolojileri de bize sunarlar.
Koruma sağlamak için çeşitli Güvenlik Duvarı tipleri / teknolojileri vardır. Bunlardan en çok kullanılanları şunlardır;
Uygulama Katmanlı Güvenlik Duvarı  – Application Level Firewall
Bu tip Güvenlik Duvarları içeri veya dışarı gidecek OSI modelinde uygulama (application) katmanında çalışan belli iletişim kurallarına bakarlar (OSI modeli ağ ortamında bilgisayarların birbirleriyle haberleşirken kullandıkları yedi katmanlı bir standarttır).
Programcılar ve ağ cihazlarını üreten firmalar bu standarta  uyarak ürünleri bize sunarlar.  Örneğin; FTP,HTTP,SMTP,POP3,IMAP,TELNET,FINGER,DNS Uygulama katmanında çalışan iletişim kurallarından bazılarıdır.
İç ağdaki (LAN) bir istemci  Internet Epxlorer’ ı açtı “www.yucelozbakir.com” yazdı giriş tuşuna bastı diyelim. Yazılım dış ağdaki (Internet) sunucuya bağlanmak isteyecektir ve 80 numaralı portu hedef olarak gösterecektir. Bu paket Güvenlik Duvarına  geldiğinde paket 80 numaralı porta gidiyor ama içinde HTTP var mı yok mu ona bakar. Varsa HTTP’nin içinde istemediğim bir şey var mı yok mu ona da bakabilir.
İstemciler bunu yapabilmek için bir yazılım kullanırlar. Bu yazılımda IP paketi içerisine kendisi ile ilgili bilgiyi yerleştirir. Bu defa  IP başlığına değil de uygulama başlığına (application header) koyar. Güvenlik Duvarıda IP paketini açar ve bakar ve bu başlık ile ilgilenir (Bütün Güvenlik Duvarları paketleri açıp içlerine bakarlar. Sadece baktıkları yerler veya kullandıkları teknolojiler farklılık gösterir). Bu tip Güvenlik Duvarını örneğin  MSN’yi dışarıya engellemek için kullanılabiliriz.
Katman (Layer)
İletişim Kuralları ve Yapılan İşler
7.Uygulama (Application)
HTTP, DNS, FTP, TFTP, BOOTP, SNMP, POP3, SMTP, MIME, NFS, FINGER, TELNET, SMB
6.Sunum (Presentation)
Şifreleme varsa burada gerçekleşir.
5.Oturum (Session)
NetBIOS, Names Pipes, Mail Slots, RPC
4.Taşıma (Transport)
TCP, ARP, RARP, SPX, NWLink, NetBIOS, NetBEUI
3.Ağ (Network)
IP, IPX (Yönlendiriciler burası ile ilgilenir)
2.Veri Bağlantısı (Data Link)
Mantıksal bağlantı kontrolu : 802.1,802.2
Media Access Control(MAC) : 802.3CSMA/CD (Ethernet) 802.5 Token Ring
1.Fiziksel (Physical)
IEEE 802,IEEE 802.2, ISDN
Her katman bir üst veya alt katman ile ilgilenir. İki üstü ile ilgilenmez. Bir sıra izlenmelidir. İletişim kuralları (protocol) ve yapılan işlemler sadece örnek olsun diye yazılmıştır. Bunların dışında daha pek çok işlem ve iletişim kuralı vardır.
Paket Süzen Güvenlik Duvarı (Packet Filtering Firewall)
Bu tip Güvenlik Duvarları IP iletişim kuralını (protocol), IP adresini ve port numarasını denetleyen ve bizim tarafımızdan belirlenen bazı kurallar (rule) içerirler. O yüzden ayarlarını çok iyi yapmamız gerekmektedir. Diğer türlere nazaran daha zahmetlidir. Bu tip Güvenlik Duvarları paketlerin uygulama olup olmadığıyla değil network tarafı ile ilgilenirler. IP paketini açıp IP başlığına yani kaynak (source) hedef (target), iletişim kuralı, port vs bakarlar.
Bun durumun  bir kötü tarafı vardır. Örneğin Web sunucunuz var diyelim. Her şeyi engelleyip sadece web trafiğini açarsınız. Herkes web sunucunuza erişiyor. Başka hiçbir şey yapamıyorlar ama sizin web sunucunuza saldıran da erişiyor gezinti yapan da. Bunu ayırt edebilmesi için IDS (Intrusion Detection System – Saldırı Denetleme Sistemi) veya IPS (Intrusion Prevention System – Saldırı Önleme Sistemi) özelliğinin olması gerekmektedir. Paket süzen Güvenlik Duvarları bu farkı algılayamazlar. Ayrıca bu tip Güvenlik Duvarları stateful packet inspection (ip paket denetleme) yapamazlar. Yani paketlerin gerçekten istenilen iletişim kuralı (protocol), port ve ip den gelip gelmediğini anlayamazlar. Biraz daha açmak gerekirse paketin daha önceden kurulmuş bir bağlantıdan mı geldiğini anlayamazlar. Eklediğimiz kural ne diyorsa ona bakarlar. Yani bu tip Güvenlik Duvarına “sadece dışardan gelen paketlere izin ver ama bağlantı daha önceden kurulmuş olsun” diyemiyoruz.
Burada şunu anlamamız gerekiyor. Mesela A ve B makinası TCP bağlantısı kurduğunda üç yollu el sıkışma (3-way handshake) diye bir işlem gerçekleşir. Basit olarak anlatacak olursak, bu işlemde A makinası B makinasına (1)SYN paketi gönderir. B makinası karşılık olarak (2)SYN/ACK gönderir. Ondan sonra A makinası B’ye (3)ACK paketi gönderir ve bağlantı kurulmuş olur. Siz bilgisayarınızda başlat/çalıştır a “cmd” yazıp komut isteminde“netstat -an” yazarsanız gördüğünüz “ESTABLISHED” bağlantılar bu işlemin gerçekleştiğini göstermektedir. Daha fazla ayrıntıya şimdilik girmeyelim.
Sonuç olarak herhangi bir A makinası böyle bir işlem olmadan paket süzen bir Güvenlik Duvarının zaafından yararlanabilir. Mesela saldıran biri durmadan SYN gönderebilir(Bu durumda bir müddet sonra . IP yanıltma (spoofing) yapabilir.
Durum Denetlemeli Güvenlik Duvarı (Stateful Firewall)
Bunlar paket süzen Güvenlik Duvarları gibilerdir ama daha akıllılardır. 90′larda Checkpoint firması tarafından geliştirilmiştir. Zamanla bir standart haline gelmiştir. OSI modelinde ağ katmanına ve iletim katmanına bakarlar (bazen tüm paketi daha iyi incelemek için üst katmanlara da bakarlar).
Örnek verecek olursak yine bir ağ sunucunuz var diyelim. Siz kural eklersiniz ve kullanıcılar sunucuya bağlanır. Bu noktada bu tip Güvenlik Duvarları gelen isteğin gerçekten bağlantı kurulacak IP olup olmadığına, iletişim kuralına, kaynak ve hedef portlarına bakarlar. Ondan sonra üç yollu el sıkışma (3-way handshake) gerçekleşir ve bağlantı kurulur. Mesela saldırgan yanıltma (spoofing) yapıyorsa (yani kendi ip adresini, iletişim kuralını veya portunu olması gerektiğinden farklı gösteriyorsa) bunu anlarlar ve karşı tarafa SYN/ACK göndermezler ve paket karşı tarafa herhangi bir bilgi göndermeden düşürülür (Drop). Bu olmasa ne olurki diyeceksiniz. Mesela eğer böyle bir şey olmazsa saldırgan on binlerce yanıltıcı paket gönderip sizin ağ sunucunuzu gelecek gerçek SYN paketlerine SYN/ACK gönderemez hale getirebilir. Sonuç olarak kimse sunucuya erişemez.
Bu noktada IDS veya IPS’ inde tabiri caizse kul yapımı olduğunu belirtmek gerekiyor. Yani bunlar bilmedikleri kötü trafik için bir şey yapamazlar. Bazı firmalar kendi IDS veya IPS sistemlerinin akıllı olduklarını ve bilinmeyen saldırılara karşı önlem alabildiklerini iddia etseler de ne kadar başarılı olduğu konusunda şüphe duymak gerekir.IDS/IPS demişken Güvenlik Duvarı ile ilgili bir teknoloji daha var. Buna da Deep  Packet  Inspection (Derin Paket İnceleme) diyoruz. Bu IDS/IPS ile tümleşik çalışan bir teknolojidir. Bunu  Durum denetimi yapan (Stateful) Güvenlik Duvarına tanıdık bir örnek verecek olursak Windows’umuzun o basit Güvenlik Duvarı bu türdendir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Çakma iPhone Şarj Aletinin Zararları

Hiç yorum yok
1- Şarj süresi orijinale göre çok daha uzun sürüyordu. Özellikle kaliteli şarj cihazını kullandığımda telefonumun önceye oranla en azından %75 daha hızlı şarj edildiğini gördüm.
2- iOS 7 ile birlikte Apple sahte aksesuarların karşısına geçmek için bazı önlemler almıştı. Bunlardan en önemlisi de iOS 7 ve üzeri sürümlerin onaylı olmayan aksesuar ile cihazın kullanılması durumunda uyarı vermesidir. Sürekli olarak “Bu kablo veya aksesuar onaylı değil” uyarısı ile karşı karşıya kalmak oldukça sinir bozucu.
3- Kablo eskidikten sonra cihazınızı şarj etmesi için defalarca kez takıp çıkartmak zorunda kalıyorsunuz. Bu durumda hem aceleyle telefonunuzu şarj etmeniz gerektiğinde zaman kaybediyorsunuz hem de diğer yandan sinir küpüne dönüyorsunuz. Ben dikkatlice takıp çıkartıyordum fakat bu cihazlar ile şarj soketini bozan arkadaşlarım da var.
4- Gelelim en önemli maddemize, sahte cihazlara verdiğimiz kablo parası aslında kaliteli şarj cihazı paralarını geçiyor bile. Yani hem kalitesiz cihazların bu sorunları ile uğraşmak zorunda kalıyoruz, hem de fazlasıyla para ödemiş oluyoruz.
5- Bunların haricinde cihazımız için de bu kabloların zararlı olduğu aşikar. Zira, hiç kimse cihazın en önemli yerinden biri yani şarj ünitesinin ömrünü heba etmek için bu aletleri kullanmanızı önermiyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

2015 Yılı İçin Güncel DNS Adresleri Listesi

Hiç yorum yok
Google DNS: 8.8.8.8 - 8.8.8.4
Yandex DNS Standart: 77.88.8.8 - 77.88.8.1
Yandex DNS Güvenli: 77.88.8.88 - 77.88.8.2
Yandex DNS Aile: 77.88.8.7 - 77.88.8.3
Open DNS: 208.67.220.220 - 208.67.222.222
Comodo DNS: 8.26.56.26 - 8.20.247.20
Norton ConnectSafe: 199.85.126.10 - 199.85.127.10
OpenNIC: 216.87.84.211 - 23.90.4.6
CensurfriDNS: 89.233.43.71 - 89.104.194.142
Public Root: 199.5.157.131 - 208.71.35.137
SafeDNS: 195.46.39.39 - 195.46.39.40
GTEI DNS (Verizon 1): 4.2.2.1 - 4.2.2.2
GTEI DNS (Verizon 2): 4.2.2.3 - 4.2.2.4
GTEI DNS (Verizon 3): 4.2.2.5 - 4.2.2.6

En çok tercih edilen, kullanılan Dns Numaraları; Yasaklı Sitelere Giriş İçin Hangi DNS Adreslerini Kullanmalıyım?Biz en hızlı ve en iyi dns adresi olarak size Google Dns adresini öneriyoruz. Bu dns adreslerinden başka, Yandex DNS adreslerinin kullanılmasını öneriyoruz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

C# ve SQL'de Bugünün Tarihini Almak (DateTime.Today)

Hiç yorum yok
C#’da bugünün tarihine ulaşmak için:
DateTime.Today.ToShortDateString();
kullanabilirsiniz. Sql’den gelen datetime türündeki veriyi yalnızca tarihe çevirmek için DateTime türünden bir nesne tanımlayın:
DateTime bugun = new DateTime();
bugun = SqldenGelenBilgi;
bugun.Today.ToShortDateString();
şeklinde kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

DevExpress XtraGrid’i Yazdırma

Hiç yorum yok
using DevExpress.XtraPrinting;
using DevExpress.XtraGrid;
Alanlarını isim uzayımıza (namespace) ekliyoruz.
Yazdır isimli bir Button ekleyip, Click olayına aşağıdaki kodları yazarak yazdırma işlemini gerçekleştirebiliriz:
PrintableComponentLink link = new PrintableComponentLink(new PrintingSystem());
link.Component = grid; //yazdıracağımız grid’i gösteriyoruz.
link.Landscape = true; //kenarlıkların, boşlukların görüntülenmesini sağlıyoruz.
link.ShowPreview(); //yazdırılacak gridi ekranda gösteriyoruz

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Windows 10 Kısayolları

Hiç yorum yok
Windows 10 lansmanında Microsoft’un en çok üstünde durduğu konulardan biri, bilgisayar kullanıcılarının günlük kullanımlarını kolaylaştırmak adına Windows 10’da özel geliştirmeler yapmış olmasıydı. Windows kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunun özlediği Başlat menüsünün geri gelmesinin yanında Microsoft, klavye kısayolları konusunda da geliştirmeler yaptı. Yeni kısayollara bir göz atalım:

Win10-Klavye-Kısayolları_emresupcin

Masaüstü Kısayolları

Windows Tuşu + Sol Ok: Açık pencereyi ekranın sol tarafına taşır.
Windows Tuşu + Sağ Ok: Açık pencereyi ekranın sağ tarafına taşır.
Windows Tuşu + Yukarı Ok: Açık pencereyi tam ekran kaplayacak şekilde ayarlar.
Windows Tuşu + Aşağı Ok: Açık pencereyi simge durumuna küçültür.
Windows Tuşu + TAB: Task View ekranını açar.
Alt + TAB: Bu kısayol uzun zamandır kullanılıyor ancak Windows 10’da görsel olarak iyileştirmeler yapılmış.

Sanal Masaüstü Kısayolları

Windows Tuşu + Ctrl + D: Yeni bir sanal masaüstü oluşturup, aynı zamanda geçiş yapar.
Windows Tuşu + Ctrl + F4: Açık olan sanal masaüstünü kapatır.
Windows Tuşu + Ctrl + Sol/Sağ Ok: Açık sanal masaüstü ekranları arasında geçiş için kullanılır.

Komut Satırı Kısayolları

Ctrl + C ya da Ctrl + Insert: Seçilen metni kopyalar.
Ctrl +V ya da Shift + Insert: Kopyalanmış olan metni yapıştırır.
Shift + Sol/Sağ/Yukarı/Aşağı Ok: İmleci seçilen yöne doğru ilerletir ve ilerleyen yol üstündeki harfleri seçer.
Ctrl + Shift + Sol/Sağ Ok: İmleci seçilen yöne doğru ilerletir ve yol üzerindeki kelimeleri seçer.
Shift + Home/End: İmleci satırın başından sonuna taşır ve ekrandaki her şeyi seçer.
Shift + Page Up/Page Down: İmlecin üstündeki veya altındaki her şeyi seçmek için kullanılır.
Ctrl + Sol/Sağ Ok: İmleci seçtiğiniz yönde bulunan kelimelerin baş harfine getirmektedir.
Ctrl + Yukarı/Aşağı Ok: Kaydırma çubuğu işlevi için kullanılır.
Ctrl + F: Komut Satırı’nda kelime aramanızı sağlar.
Ctrl + Backspace: Son yazdığınız kelimeyi siler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

19 Şubat 2015 Liverpool-Beşiktaş Maçı Hangi Kanalda, Saat Kaçta Yayınlanacak?

Hiç yorum yok

UEFA Avrupa Ligi'nde Liverpool-Beşiktaş maçı 19 Şubat Perşembe akşamı 22.05'te başlayacak ve Star TV'den canlı yayınlanacak.

Liverpool-Beşiktaş Maçı Hangi Kanalda, Saat Kaçta Yayınlanacak?
UEFA Avrupa Ligi 2. turunda Beşiktaş'ın rövanş için avantajlı bir skor elde etmek sahaya çıkacağı karşılaşma, 19 Şubat Perşembe akşamı 22.05'te başlayacak ve Star TV'den canlı yayınlanacak.

LIVERPOOL, DEVLER LİGİ'NDEN ELENDİ
GRUBU LİDER TAMAMLAMIŞTI
Bjk- Liverpool rövanş karşılaşması ise, 26 Şubat Perşembe günü saat 20.00'de Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanacak. Avrupa Ligi'ndeki temsilcimiz Beşiktaş, C Grubu'nu 12 puanla lider tamamlayarak bir üst tura yükselmişti.
Liverpool ise, Real MadridBasel ve Ludogorets ile birlikte yer aldığı Şampiyonlar Ligi B Grubu'nu 3. sırada bitirerek Avrupa Ligi 2. turuna katılmaya hak kazanmıştı.
İNTİKAM ZAMANI
Beşiktaş camiası ve taraftarları için Liverpool ile eşleşmenin anlamı çok büyük. 2007-2008 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde BeşiktaşLiverpool'a deplasmanda 8-0 mağlup olmuştu. Beşiktaşlılar, tarihi hezimeti unutturup taraftarın gönlünü hoş edecek bir skorla maçtan ayrılmayı düşünüyor.
BİLET SATIŞLARI BAŞLADI
Beşiktaş Kulübü'nden yapılan açıklamaya göre, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda saat 20.00'de başlayacak maçta Passolig kart sahipleri için biletlerin satışı başladı.
Kağıt bilet satışları ise maç günü BJK Kartal Yuvaları ve Vodafone Arena Kombine Satış Merkezi'den yapılacak.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

C# Report Viewer Kullanımı

1 yorum
C# Raport Viewer Kullanımı
Bugünkü yapacağımız projede report viewer kullanarak raporlama yapacağız. .
Report viewer componentimizi formumuza ekliyoruz. Sonra report viewerın köşesindeki butona tıklayalım.
1
Karşımıza çıkan pencerede “design a new report”  yazısına tıklayalım. Karşımıza resimdeki gibi pencere gelecek.
2
Gelen pencerede next deyip ilerliyoruz. Karşımıza gelen yeni pencerede “new connection” butonuna tıklayıp veri tabanı dosyamızı seçelim.
3
Veri Tabanı dosyamızı seçelim ve seçtikten sonra finish butonuna basın ve yeni gelen pencerede veritabanındaki hangi tablonuza ve hangi alanlarına raporlama yapacağınız seçin finish butonuna basıp yeni aşamaya geçelim.
5
Yeni aşamamızda raporlamak isteğimiz alanları raporlama yaparken hangi bölgede olması istediğini soruyor biz ise Values bölgesi kullanacağız. Soldaki elemanları tutup values bölgesine çekiyoruz.
7
Raporlama işlemi bittiğine göre sadece report nesnesini report viewer componenti ile bağlantısını yapalım.
12
Ve report viewerımız hazır.
9
Report viewerın yazdırma, verileri pdf,word,excele aktarma özellikleri mevcuttur.11
10
Bir sonraki yazımızda, xsd'den fieldlara veri çekmeyi göstereceğim.

1 yorum :

Yorum Gönder

ASP.NET Cookie Şifrelemek

Hiç yorum yok
Arkadaslar Merhabalar,
Bu yazımızda ASP.Net ile Cookieleri şifreleme göstereceğim. Aslında tam olarak şifreleme değilde, yazılan değeri başka veritürüne çevirip, şifrelerin vs. okunamaması sağlamak. Üniversitedeyken bir hocamız böyle birşeyi araştırmamızı istemişti. Bende böyle bir çözüm bulmuştum  :-)
 
Google Chromeda Ayarlar Sekmesinden gelişmiş ayarları göster, içerik ayarları, tüm site ve çerezleri göster diyerek cookieleri görebiliriz.
Yaptıgım örneği ekte sunuyorum.
https://yadi.sk/d/npM8rKaKePAuy
Yapılmış örneği aşağıdaki gibidir, parola alanına girilen değeri şifrelemiştir.
testt
 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

MSSQL Server Veritabanı Yedek Alma (Resimli Anlatım)

Hiç yorum yok
ADIM1
1.Öncelikle Microsoft SQL Server Management Studio Ürününü Açiniz.
2.Sol kisimda’ki Object Explorer alani altin’da daha önceden olusturdugunuz Veri Tabani ismi görünmektedir. Benim Veri tabani ismim “TEKNIKSERVISDB”
3.Veri Tabani isminin üzerine sag tiklayip > Tasks > Back Up.. yolunu izliyoruz. Daha sonra adim 2′ye geçiyoruz. >>

mssql server veritabanı yedek

ADIM 2

Veri Tabani sag tik > Tasks > Back Up.. yolunu izledikten sonra karsimiza asagida’ki ekran görüntüsü gelecektir.
Buradan Backup Set Will Expire radio buton seçenegini “ON” yapiyoruz, ve daha sonra ADD butonun’dan veri tabanini Sabit Diskimiz’de nereye kaydedecegimizi belirliyoruz.

mssql veritabanı yedek

ADIM 3
Add butonuna tikladiktan sonra karsimiza,veri tabanini  kaydetmek istedigimiz  dosya konumlama penceresi çikiyor. Gerekli ayarlamalari yaptiktan sonra “OK” Butonuna basarak yedekleme islemini bitirebilirsiniz..

yedek alma resimli

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Drop failed for Database ‘Veritabanı’. Cannot drop database “Veritabanı” because it is currently in use” hatasi

Hiç yorum yok


SQL SERVER – ” Drop failed for Database ‘Northwind’. Cannot drop database “Northwind” because it is currently in use” hatasi


 
Delete komutu verildiginde cikan pencerede, varsayilan olarak “Close existing connections” onay kutusu secili degildir. Bu onay kutusunu secili hale getirip deneyiniz. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Windows 7 şifre kırma, şifremi unuttum?

Hiç yorum yok

Windows 7 Şifre Sıfırlama (Resimli Anlatım)

Çoğu insanın başına gelebilecek bir şeydir Windows Şifresini unutmak. Bu durumda yapılması gerekenler çok basit. 1 dakika gibi kısa bir sürenin ardından şifrenizi sıfırlamak mümkün. Şimdi gelin bu işin nasıl yapıldığını görelim:
176 KB boyutundaki bu dosyayı buraya tıklayarak indirin. RAR’dan çıkan ISO dosyasını boş bir CD’ye yakın ve bilgisayarı açılışta CD/DVD’ den başlayacak şekilde boot edin.
Resimli olarak aşağıda nasıl yapıldığını anlatıyorum:
1.adım: 1. Seçeneği seçip yani 1 yapıp ENTER yapıyoruz.

2.adım: Windows kurulu olan bölümümüzü seçip enter yapıyoruz. Sistem şifrelerin saklı olduğu SAM dosyasını karşınıza çıkartacaktır. Bu dosyayı seçip enter yapıyoruz.

3.adım: Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Bu ekranda parolasını sıfırlamak istediğiniz kullanıcıyı seçin.

4.adım: Son ekranda bize şifre seçenekleri sorulacaktır. Clear this User’s Password olan satırı seçtikten sonra işlemi tamamlayıp kaydetmek için Y tuşuna basmamız gerekiyor.

Bu işlemin sonunda ekranın altında mavi renkle Windows şifresinin sıfırlandığını belirten bir yazı gelicektir. CTRL + ALT + DEL kombinasyonları ile sistemi yeniden başlatın ve CD’yi çıkarın. Windows açılışta artık şifre sormayacaktır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

DataSet İle DataTable Arasındaki Fark ?

Hiç yorum yok
DataSet ile DataTable arasındaki genel fark kabaca; DataSet içerisinde n adet DataTable barındırabilir. DataTable içerisinde 1 tablo barındırır. Yapılan sorgulardan dönen sonuç genel olarak 1 tablo olursa DataTable kullanmak bizim yararmıza olur.DataSet birden fazla tablolarda kullandıgı için performans düşüklüğüne neden olur. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

C# İle SqlDataAdapter Kullanımı

Hiç yorum yok
SqlDataAdapter, veritabanı işlemlerinde en çok kullanılacak olan sınıflardan birisidir. Select sorgusu ile verileri DataSet ya da DataTable' a doldurmaktır.
SqlDataAdapter nesnesini kullanmak için bir select sorgusuna ihtiyaç vardır.
  1. private void btnDataAdapter_Click(object sender, EventArgs e)  
  2. {  
  3.     SqlConnection con = new SqlConnection(BaglantiAdresi);  
  4.     SqlCommand cmd = new SqlCommand("SELECT * FROM Kisiler", con);  
  5.     SqlDataAdapter da = new SqlDataAdapter();  
  6.     da.SelectCommand = cmd;  
  7.     DataTable dt = new DataTable();  
  8.     da.Fill(dt);  
  9. }  
SqlDataAdapter nesnesinin SelectCommand özelliğine SqlCommand nesnesi setlenmektedir ve buna göre işlem gerçekleşmektedir. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi SqlConnection nesnesinin Open() ve Close() metodları kullanılmamıştır. Bunun nedeni SqlDataAdapter nesnesinin bu işlemi kendi içerisinde gerçekleştiriyor olmasıdır. SqlDataAdapter ile veri çekme işlemlerinde ayrıca bağlantıyı açma ve kapatma işlemlerini yapmak gerekmemektedir.
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi verileri doldurmak için DataSet ya da DataTable' a ihtiyacımız vardır. Doldurma işlemide SqlDataAdapter' ın Fill metodu ile yapılmaktadır.
SqlDataAdapter nesnesi genel olarak bu şekilde kullanılmaktadır. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

ListBox ve ComboBox' tan Seçilen Kaydı Silmek

Hiç yorum yok
Öncelikle ListBox' ın Items koleksiyonuna bir kaç veri girişi yapalım.
  1. private void VeriGir()  
  2. {  
  3.     listBox1.Items.Add("Ali");  
  4.     listBox1.Items.Add("Can");  
  5.     listBox1.Items.Add("Hakan");  
  6.     listBox1.Items.Add("Yılmaz");  
  7. }  
Girilen verileri bir button ile ListBox içerisine dolduralım.
  1. private void button1_Click(object sender, EventArgs e)  
  2. {  
  3.     VeriGir();  
  4. }  
Görüntü aşağıdaki gibidir.
www.hikmetokumus.com
Şimdi listeden bir kayıt seçelim ve silme işlemini yapalım.
  1. private void button2_Click(object sender, EventArgs e)  
  2. {  
  3.     listBox1.Items.Remove(listBox1.SelectedItem);  
  4. }  
Remove metodu object bir değer almaktadır. SelectedItem seçilen satırın bilgisini object olarak döndürmektedir. Bu şekilde seçilen satır silinecektir. Birde RemoveAt metodu bulunmaktadır. Bu metod int bir parametre almaktadır. Girilen parametre silinecek list elemanın index' ini temsil etmektedir.
  1. private void button2_Click(object sender, EventArgs e)  
  2. {  
  3.     listBox1.Items.RemoveAt(3);  
  4. }  
Bu şekilde index numarası 3 olan kayıt silinecektir.

Eğer datasource özelliğine setleme yaptıktan sonra listeden bir kayıt silmek istediğimizde yukarıdaki işlemler bizeDataSource özelliği ayarlandığında öğeler koleksiyonu değiştirilemez. hatasını döndürecektir. Datasource özelliği setlenmiş ListBox' tan satır silmek için aşağıdaki işlem uygulanmalıdır.

  1. private void button2_Click(object sender, EventArgs e)  
  2. {  
  3.     DataRowView SecilenSatir = listBox1.SelectedItem as DataRowView;  
  4.   
  5.     if (null == SecilenSatir)  
  6.         return;  
  7.   
  8.     SecilenSatir.Row.Delete();  
  9. }  
Datasource özelliği setlenmiş ListBox' ın satır silme işlemide bu şekilde yapılmaktadır.
Aynı işlemler ComboBox içinde geçerlidir. 

Alıntıdır ;hikmetokumus.com

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder