Sysprep (Sistem Hazırlama Aracı) nedir? Nasıl kullanılır?

Hiç yorum yok
Her bilgisayarın kendine özgü bir SID ( Security Identifer ) numarası vardır. Bu bir ülkedeki vatandaşlık numarasına benzetilebilir. Nasıl aynı ülkede aynı vatandaşlık numarasına sahip kişilerin olması karışıklığa sebep olacaksa  aynı network içerisinde de aynı SID numaralarına sahip bilgisayarlarında bulunması karışıklığa sebep olacaktır. Aynı lokasyonda çalışan bilgisayarların SID numaraları eşsiz olmak zorundadır.
Aynı networkte çok sayıda bulunan bilgisayarlara sıfırdan kurulum yapmak hem yorucu hem de zaman kaybıdır. Tek tek bilgisayarlara işletim sistemi kurup zaman kaybetmektense bir bilgisayara işletim sistemini kurup, sysprep ile SID numarasını sıfırlayıp, imajını alıp diğer bilgisayarlara dağıtabiliriz. Bu şekilde şirketinizdeki bilgisayarların firewall yapılandırmaları, e-posta ayarları, ofis paketlerini ve temel bilgisayar konfigürasyonlarını teker teker kurmanıza gerek kalmadan bütün bilgisayarlara standart bir şekilde uygulayabiliriz.
Örneğin birden fazla aynı konfigürasyona sahip makineleriniz var. Tek tek bilgisayarlara işletim sistemi kurup zaman kaybetmektense bir bilgisayara kurup imajını alıp diğer bilgisayarlara dağıtabilirsiniz. Fakat imaj alıp diğer bilgisayarlara aynı işletim sistemini kurarken imajını alınan bilgisayarın adı, lisans bilgisi, Sid’si aynı şekilde diğerlerine geçmektedir. İşte bunu önlemek aracıyla Microsoft’un Sysprep aracını kullanmamız gerekmektedir. Sysprep aracı imajın atıldığı bilgisayarın bilgisayar adını, lisans bilgisini, Sid’sini sıfırlar ve ağda bilgisayarın çakışmasını engeller.
Sysprep alma işlemi Windows işletim sistemiyle birlikte gelen System Preparation Tool ile yapılmaktadır. Bu tool  C:\Windows\System32\sysprep dizini içerisindedir. 
Sysprep klasörü içerisindeki sysprep.exe’yi çalıştırıyoruz.
Sysyprep.exe aracını çalıştırdığımızda karşımıza Sistem Hazırlama Aracı ekranı geliyor. Sistem Temizleme Eylemi başlığında yer alan seçeneği varsayılan olarak bırakıyoruz ve altındaki Genelleştir seçeneğini işaretliyoruz.  Kapatma Seçeneklerinde ise eğer sysprep yapılan makineyi imaj olarak alıp diğer bilgisayarlara yükleme yapılacaksa Kapat olarak seçiyoruz.  Çünkü Sysprep aracını çalıştırdıktan sonra bilgisayar kapanacak ve bu sysprep imajını başka bilgisayarlar üzerinde çalıştırdığımızda yeniden başlayacak ve her bilgisayarın SID numarası farklı olacaktır. Eğer sadece makinenin SID numarası değiştirilmek isteniyorsa Yeniden başlat seçeneği de seçilebilir.
Yukarıdaki resimdeki gibi ayarlamaları yaptıktan sonra ok butonuna basarak sysprep işlemini başlatabiliriz. Tamam butonuna bastıktan sonra sysprep işlemi başlar.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder